MIRACLE WELLCARE     KESIHATAN, KECANTIKAN & KUALITI KEUTAMAAN KAMI

"7 PUNCA UTAMA KENAPE ORG KENA RESDUNG!"

57b40cd98bf04

 

Majoriti org kt skeliling kita ada R.E.S.D.U.N.G! kan kan kan?

Nak tau kenape diorang kena RESDUNG ni? meh nak share 10 PUNCA utama org kena RESDUNG.

 



#1 STRUKTUR HIDUNG

 

Ni jarang2 berlaku, tp bleh jd penyebab resdung jugak. Bg org yg strutur hidung kurang normal, risiko nak kena resdung ni, lebih tinggi.

Dr. Hueston ckp, "saluran hidung sempit, tumor dan lelangit terbuka, bleh buat rongga sinus tertutup. Bila rongga sinus tertutup, mukus pun tak leh dibuang. Mukus yg tak leh dibuang ni bleh sebabkan jangkitan BAKTERIA!"


#2 KEKURANGAN AIR (ORG UTARA CKP AYAQ)

Bila mukus terperangkap dlm rongga hidung, dlm tempoh yg lama, kandung air mukus tersejat, pastu mukus jadi makin pekat. Bile makin pekat, gejala resdung makin la teruk.

Sbb tu Doktor kt utara slalu nasihat kpd org yg ade resdung ni "minum ayaq tu bg banyak2". Bila minum air bnyk2, kelembapan semulajadi dlm rongga hidung dan sinus dpt dikawal.

Hingat tu! minum air bg cukup2 yerps



#3 UDARA TERCEMAR & ALAHAN

"Anasir2" penyebab resdung ade dlm udara yg kita sedut setiap hari. Dr. Bains ckp, "sedut udara yg kurang bersih, jugak bleh sebabkan keradangan, pastu jd lah resdung!" 

So, jom kita sama2 jaga kebersihan udara di sekitar kita yer.


Selain tu bahan kimia dlm PERFUME pun bleh sbbkan RESDUNG bg sesetengah org. Ade org mmg xleh bau PERFUME2 ni. Bukan xleh bau benda wangi, tp alah kepada bahan kimia dlm PERFUME.


Sonia Bains ckp "org yg ada alahan lebih mudah utk diserang resdung, berbanding org normal".

Org yg ada resdung ni, biasanye diorang alahan kepada makanan laut mcm udang, sotong dan sebagainya. Lagi diorang alahan kpd debu, bulu bintanga mcm kucing dan juga LIPAS!!! 



#4 ASAP ROKOK (NI YG PALING XBEST NI!)

haaaa... ni lg satu punca udara tercemar! 

Asap rokok pun bleh sebabkan RESDUNG. Kalau ada tgk anak2 atau ahli keluarga selalu bersin2, resdung, ade jerawat, selalu demam, selalu jauh2kan diorang drp asap rokok yer.

Lebih teruk lagi, asap rokok bleh tingkat RISIKO JANGKITAN di dinding SINUS! mmg tak bagus ROKOK ni... kalau hisap tu, PLEASEEE berhenti... merayu ni...


#5 JANGKITAN KULAT

 

Dr. Hueson cakap "jangkitan kulat ni punca resdung yg jarang2 berlaku. Tp slalu jd kat org yg lemah sistem imunisasi diri" 

Bile sistem imunisasi diri lemah, kulat bleh hidup dan membesar, lebih2 lg kat kwsn yg gelap dan lembap mcm rongga sinus (fuhhh, menyeremkan kan?)


#6 MANDI KOLAM RENANG

Kenape kdg2 kalau kita swimming, selalu bersin? haaaa. 

Sbnrnya KLORIN yg tinggi dlm kolam renang bleh mengganggu lapisan hidung dan dinding sinus.

Lebih lagi lepas dan menyelam. Betul kan? Bile menyelam, tekanan air tinggi, air bleh masuk sampai rongga2 sinus. Pastu klorin yg tinggi tu sebabkan keradangan kat tisu2 dinding sinus.



#7 BAKTERIA & VIRUS

Pernah x anda atau kenalan anda selsema lebih 10-15 hari? kdg2 tu berlarutan berbulan dan bertahun2. Haaaa, kemungkinan BESAR bakteria dah join geng PEPERANGAN melawan sistem pertahanan badan bersama-sama VIRUS. 

Prof William J. Huesto ckp "kemungkinan besar bakteria yg sebabkan RESDUNG ni dari jenis keturunan Streptococcus Pneumonia atau Haemophilus Influenza (cuba anda sebut nama bakteria ni, nak menaip pun payah tau! hihi)

Cuba tgk sekeliling anda, bnyk tak pusat pemeliharaan dan pemuliharaan BAKTERIA & VIRUS! hihi... hapuskan tau!!!

SHARE kalau anda rasa post ni bermanfaat